Søg i Det Kgl BibliotekInspiration til Bachelorprojekt

UC Viden er professionshøjskolernes samlede videndatabase, hvor du bl.a. kan finde BA-projekter fra DMJX. Basen giver adgang til de projekter, skaberne har besluttet, at studerende og ansatte på professionshøjskolerne må se.
Lige for øjeblikket er der ca. 275 BA-projekter fra DMJX registreret i UC Viden, og de kan være til stor hjælp og inspiration, når du skal i gang med din bachelor, eller mangler vinkler og idéer til projekter.

Du finder BA-projekterne i UC Videns studenterportal, og du får adgang med en WAYF-adgang. Du logger på ved først at vælge Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, og derefter logger du på med samme login og password som til øvrige DMJX-ydelser, f.eks. ItsLearning.
Herefter er det muligt at søge på et emne, og hvis du gerne vil se eksempler på tidligere opgaver fra DMJX, så finder du dem lettest ved simpelthen at trykke return/enter uden at skrive noget i søgefeltet. Det giver en liste over samtlige opgaver, og så kan du filtrere i venstre side af skærmen.
Start nedefra og vælg uddannelse (Danmarks Medie- og Journalisthøjskole) og den studieretning du har brug for, derefter vælger du type (bachelorprojekt), og så har du en samlet liste.

God fornøjelse med dit bachelorprojekt

Hvad er lovlig kopiering?

For at give dig en nem guide til kopieringsregler for studiebøger har vi udvalgt de regler fra ophavsretsloven, der dækker de situationer, vi forestiller os, du hyppigst kan komme i, når du studerer.

Det må du gerne:
📌Tage 1-2 trykte fotokopier af en trykt studiebog til dig selv/familie/venner.
📌 Scanne en trykt studiebog, som du har købt, til dit personlige brug.
📌 Printe og kopiere en e-bog, som du har købt, til dit personlige brug.

Det må du ikke:
📌 Kopiere studiebøger i kopibutikker.
📌 Dele dine e-bøger eller indscannede bøger med nogen udenfor din husstand.
📌 Anskaffe dig gratis e-bøger fx på Facebook eller i Dropbox medmindre forlaget/forfatteren udtrykkeligt har tilladt gratis deling af e-bogen.

Reglerne for kopiering af bøger kan være svære at finde rundt i.
For at hjælpe dig har vi samlet de vigtigste regler her.

Må jeg kopiere en e-bog?
Hvis du har købt en e-bog, må du kopiere den til dig selv eller til din husstand. Dvs. at du gerne må lave en digital kopi og f.eks. give din sambo adgang til den. Derimod må du ikke dele en e-bog med andre uden for husstanden såsom venner, studiekammerater, facebookgrupper m.m. Beboerne på dit kollegie tæller heller ikke med i husstanden.

Det er selvfølgelig altid en betingelse, at du har købt e-bogen lovligt, og du må f.eks. ikke kopiere en e-bog, som er lånt på biblioteket.

Må jeg kopiere en trykt bog?
Du må fotokopiere en trykt bog, men kun til privat brug, dvs. til dig selv eller personer i din omgangskreds. Du må kun kopiere den i 1-2 eksemplarer. Hvis du nøjes med at kopiere et par sider, må du tage op til 5-6 kopier af hver side.

Hvis du derimod vælger at scanne en bog, du har købt, gælder samme regler som for kopiering af e-bøger, dvs. at det kun er dig selv og medlemmer af din husstand, som må benytte det scannede eksemplar.

Det er ikke tilladt at bruge kopibutikker til at lave kopier af lærebøger. Her må du kun kopiere andres værker, hvis de har givet dig tilladelse til det, og f.eks. dine egne opgaver.

Må jeg kopiere indhold på hjemmesider?
Indholdet på hjemmesider er også beskyttet af ophavsretten. Derfor må du ikke uden videre kopiere tekst, lyd eller billeder fra en hjemmeside. Den slags kopiering må kun ske, hvis det er til privat brug inden for din husstand, eller hvis hjemmesidens indehaver udtrykkeligt har skrevet, at indholdet på siden må kopieres. Typisk er det heller ikke lovligt at dele indhold fra online læringsværktøjer eller opslagsbøger, som du har købt licens til eller fået adgang til igennem dit studie.
Må jeg dele på intra og i undervisningen?

Din uddannelsesinstitution vil typisk have en aftale med Copydan Tekst og Node, som bestemmer, hvor mange sider du må dele på uddannelsesinstitutionens intranet, samt hvor mange kopier og prints du må omdele i undervisningen. Du kan læse mere om Copydans kopiaftaler her: www.kopitilundervisning.dk/

Vidste du, at din opgave også er beskyttet?
Når du har skrevet en opgave, er den automatisk beskyttet af ophavsretten. Det betyder, at din opgave er beskyttet af de samme regler som dine studiebøger.

Læs mere om ophavsret på “Os der elsker viden”
hvor denne sides tekst er lånt

VELKOMMEN TIL NYE STUDERENDE

Biblioteket på DMJX byder alle nye studerende velkommen på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole. Vi håber, du bliver glad for dit studievalg.
Som studerende er du meget velkommen på bibliotekerne i Aarhus og København.
Lisa, som er bibliotekar, vil du møde kort tid efter at du er startet på DMJX. Hun vil på korte introduktioner fortælle om bibliotekets tilbud: de databaser du kan få adgang til, vise hvordan der søges og reserveres materialer og give praktiske informationer om brug af biblioteket.
Hvis du vil vide mere om biblioteket, så er der masser af information på hjemmesiden https://bibliotek.dmjx.dk/

På gensyn 😊

Biblioteket er nu en del af Det Kgl. Bibliotek

Så er dagen for første skridt af den længe ventede overgang til Det Kgl. Bibliotek endelig kommet. Det sker tirsdag den 15/6-21. Den dag lukker vi vores nuværende bibliotekskatalog, og DMJX’ bogsamling (grafisk samling i øst og fotobøger i vest) bliver en del af Det Kgl. Biblioteks katalog sammen med alle deres øvrige materialer. Det bliver en flertrinsraket, hvor vi først kommer helt i mål ved årsskiftet.

Alle kan søge i Det Kgl. Biblioteks katalog, og du bruger søgefeltet øverst på siden.

Indtil årsskiftet skal man stadig fysisk møde op på den lokation, hvor den bog befinder sig, som man gerne vil låne. I den periode er vi alle såkaldt private lånere, det betyder, at man logger på med sit NemId, og så kan man låne: https://www.kb.dk/user/login

Vi tilbyder naturligvis stadig at skaffe bøger fra andre biblioteker, pt sker det på den gode gammeldags facon: send en mail til Lisa (lk@dmjx.dk) med bestillingen. Efter nytår kommer man selv til at kunne bestille bøger fra alle Det Kgl. Biblioteks afdelinger til afhentning på DMJX, men den tid den glæde, ligesom yderligere information følger til den tid.

Indtil videre bestilles artikler også som nu ved at sende en mail til Lisa (lk@dmjx.dk). Vi bestræber os på hurtig levering ved elektroniske artikler, mens kopier af fysiske artikler har længere leveringstid.

15/6-21 vil søgedelen af bibliotek.dmjx.dk i perioder ikke være i funktion ligesom det også er den dag, vi skal lære nye søgefaciliteter, udlån og aflevering i et nyt system at kende. Vi håber, du vil bære over med eventuelle forsinkelser og ”udfald” i systemet den dag og hilse pænt på vores kolleger fra Det Kgl. Bibliotek, som den dag vil være på biblioteket på Katrinebjerg for at hjælpe os med at komme godt fra start.

Ny lov om ophavsret for mediebranchen

Mandag den 7. juni trådte den nye ophavsretlov for mediebranchen i kraft. I følge kulturminister Joy Mogensen fremtidssikre det aftalesystemet i en digital tidsalder, og sikre penge der kan holde hånden under danskproduceret indhold.

Lovforslaget har som hovedformål at modernisere ophavsretten set i lyset af udviklingen af digitale teknologier og især adgangen til at tilgå ophavsretligt beskyttet materiale via internettet.

I MediaWatch kan du læse en analyse af mediebranchens nye værktøj

Nye udgivelser

Så er det den tid på måneden hvor biblioteket fortæller om de nyeste udgivelser inden for DMJX´s uddannelser. Sving ind på “Nye bøger” og se om der noget du kan bruge. Det er muligt både at låne og købe bøgerne.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *